TAK ❤️

Favorit FISK!

IMG_1603

Kære I – en sidste blog om fisk – og her skal det handle om den bedste fisk jeg nogensinde har smagt, kender og elsker at lave herhjemme. Den er så nem og så taknemmelig en fiske ret som kan laves på mange, mange måder og nærmest ikke kan “ødelægges”. Til ovn retter, suppe, stegt, kogt, rå, frossen, røget og you name it! Den er sundere end sund, er fed på den gode måde,- og faktisk til at skaffe her i DK selvom mange ikke just vælger den. Det skal i fremover prøve at gøre! Alle de gange i tænker fisk såsom det I plejer a la torsk, laks, rødspætte, sej, pangasius osv. osv. – så prøv at skifte tanken ud med hellefisken. Den kan findes i de fleste vel assorterede supermarkeder på frost fra (selvfølgelig) Royal Greenland. Lav det du plejer med fisk men med hellefisken eller prøv dig frem – evt med den opskrift jeg bringer jer sidst i bloggen.

unknown-4

Royal Greenland gør i denne uge opmærksom på, at de i samarbejde med MSC nu kan mærke sig med den blå fisk og forsikre os om at de forhandler fisk på bæredygtig vis. HOLD ØJE MED DEN BLÅ FISK – altid. Så ved du at det hele er “ordentligt” og at det kommer alle til gode – lige fra fiskeren, til fisken, til bestanden, til havet og til bæredygtigheden. DET er så godt! Vi skal passe på naturen, havet og hinanden, ikke sandt?

Hellefisk er en ægte grønlandsk delikatesse fra traditionelt langline fiskeri på Grønlands vestkyst.

Hellefisken er en stor fladfisk med kridhvidt, saftigt og meget velsmagende kød. I Grønland anser man hellefisken for en stor delikatesse. Hellefisken har meget høj spisekvalitet og hører til blandt de fede fisketyper, som D-vitamin især findes i. Du kan læse mere om det lige her: Om hellefisken på Royal Greenlands hjemmeside!

unknown-3

Fangstmetode sikrer hellefisk af højeste kvalitet

De hellefisk som findes i vores supermarkeder her fanges på langline på Grønlands vestkyst, især i området omkring Diskobugten, hvor hele min familie faktisk kommer fra (Qeqertarsuaq/Godhavn og Ilulissat), og den berømte isfjord netop ved Ilulissat, som er med på Unescos verdensarvsliste.

Om sommeren foregår fiskeriet fra små joller, men om vinteren, når fjordene er frosset til, begiver man sig ud på isen på hundeslæde. Fiskeren hakker et hul i isen og sætter sin line gennem hullet. Linen kan være op mod 7-800 meter lang og have 150 kroge. Herefter hales linen ind, fisken renses og læsses på hundeslæden. Hellefisken, som fryser til is straks efter fangst på grund af de lave temperaturer, fragtes herefter tilbage til den lokale hellefiskefabrik, hvor den fileteres og pakkes. Og bim bam bum – så er den at finde til os i butikkerne.

Igen læs gerne mere om det på deres side, i link foroven.

images-3

images-4

Hvis du ikke ander hvad den blå fisk er, så giv dig selv lov til at lære lidt om det – for som jeg har nævnt før,- så det at vide lidt mere om det gør at vi bedre kan give det videre. Ikke med en løftet pegefinger, men med oprigtig interesse og ønske om at kunne sige kort og godt, at vi bare gerne ved være medansvarlige i hele sagen omkring generel bæredygtighed og her omhandlende havet og fiskebestandene. OK? Læs om MSC her, eller se mine tidligere blogs: MSC og den “BLÅ FISK”

Jeg har desværre ikke nået at få lavet fine billeder af denne opskrift,- men den er så hamrende ligetil at jeg tænker – den klarer I derude nok helt fint :O) GO MAKE THAT FISK!

Hellefiskepakker, 2 pers.

Du skal bruge:

500 g Hellefisk,  1grøn chili, 1 citronsaft og skal, 1 dusk koriander, 2 fed hvidløg, 1 stor tomater, salt og peber.

Tænd ovn på 200 grader varmluft.

Læg  250g hellefisk i staniol pakke (lav to pakker, ikk?), hak chili i små tern, riv citronskal af citronen og skær citronen i både, grov hak koriander, snit hvidløg i tynde skiver og skær tomaterne i tern. 

Læg så toppingen i denne rækkefølge: salt og peber, drys tomattern over, chili stykker over, citron båd eller to ligger du også ovenpå – pres den gerne lidt sammen inden så saften siver ud, hvidløg skiver henover, citronskal og koriander henover. Luk pakken og giv dem 10 min i varmlufts ovn på 200 grader.

Servér som forret som de er, eller lad dem være hovedret og server friske små kartofler til, grøn pesto (Løgismoses er at foreslå som bedst, hvis du ikke lige laver den selv), let dampede grønne asparges og evt en sauce af en art,- jeg ville vælge eksempelvis hollandaise eller smør sauce.

 

Og så til det jeg lovede – hvis jeg var en fisk hvilken een var jeg så?

Jeg ville i den grad være Hellefisken! Fordi den kan det hele! BUUUUUUUMMMMM!!! Haahahahahahah!!!!

Min kæreste han siger, OG DET ER BARE SÅ MEGA SØDT!!!…. og jeg måtte ikke skrive det, men nu gør jeg det alligevel! : Hvis du var en fisk var du en ørred,- let og elegant! Smelte, smelte…. Hvortil han så lige tilføjer – men om søndagen er du en Søko! OMG jeg knak sammen af grin !!!!! AAAhahahahhahaha, for f…… da. Jeg svarede ham i øvrigt at det OVERHOVEDET BARE SLET IKKE ER EN FISK.

danish-portrait-blue-rgb-msc-web-only

 

 

 

Lavet i samarbejde med/sponsoreret af  Royal Greenland

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TAK ❤️