Ugens op&ned, fra Grønland nr.2

Ugens OP&NED, Grønland nr.3

Hej allesammen!

Først TAK til jer der lagde en kommentar. Som jeg sagde til een af jer i mit svar, så er det bare rart nogle gange at høre at det jeg laver her “gør noget”, for det er så svært at vurdere indimellem. Især på denne type medie, ikk? Og jeg er ikke bare ligeglad. Jeg skriver jo fra mit liv og fra hjertet, og det er alt inklusiv og alt mellem himmel og jord. Derfor er det bare fedt at vide at I er mange der følger med og læser med. TAK!

NÅ – nu er vi sørme ankommet til Qaqortoq. Det udtales sådan ca. sådan her i skriftsprog ‘Gra-grår-dok’. Cirka! :O) Hahahhaah – I know – grønlandsk er meget svært. Selv for sådan een som mig. Både Minik og jeg skal altid lige flytte rundt på alt i hovedet for at komme tilbage til vort sprog når vi rejser hertil. Der går som regel lige et par dage, så kører det igen. Bedst til det er Minik dog. Mine efterhånden 19 år i DK har sat sine spor på mit sprog. Det er ret uundgåeligt, og jeg er kommet dertil i livet hvor jeg ikke lader det være et problem mere. Det er bare sådan det er og for mange er det netop uundgåeligt. Der var tider før i tiden i mine yngre år, hvor at jeg kunne føle mig flov over det eller skamme mig, men det gør jeg ikke mere. Jeg kan det jo stadig… og jeg klarer mig skam. Jeg er åben omkring det svære i at miste noget af det idet jeg bruger det danske meget ,meget mere i mit liv,- og jeg tror også at det er lettelse for mange af jer der har det sådan at høre?

Når og hvis vi en dag flytter tilbage til Grønland, så sidder det i ryggraden og vil komme hurtigt tilbage til mig – og det der ikke gør det skal jeg nok lære mig igen. Det tror jeg fuldt og fast på. Indtil da er jeg bare taknemmelig for at det er et af mine sprog og jeg faktisk mestrer det ganske, ganske udmærket.

Qaqortoq er den by Minik kommer fra. Her skal vi være i 3 uger. Og holde fri. Helt FRI. Vi skal nyde familien, roen og sejle en masse ture med ungerne. Man kan roligt geare ned her, for der sker ikke så meget. Altså ikke som nødvendigvis i kedeligt, slet ikke. Det er bare en lille by. Her bor cirka 3500 mennesker, og muligheder for at fyre den af med alt muligt er få. Der er eks ikke svømmehal, biograf, legeland, tonsvis af butikker og hurtigt internet. Tværtimod. Til gengæld er der natur, plads, tryghed, ro, stilhed, fangst og fiskeri, hyggelige turister fra hele verden vi snakker med og masser af fjeld og sted til leg med børnene.  Og så er der familie. Vigtigst af alt. Og hos dem får vi også hjælp til børnene. man skal jo huske at det ikke kun er forældre der bliver trætte og trætte af deres børn,- (for det gør man, og det er OK at sige højt!), men børnene bliver også trætte af os. Og så er fastre, farbror, ningi&ittu (farmor og farfar) jo bare lige sagen. Nemlig!

Jeg har ikke nået at få så mange fotos af stedet her endnu, så det bliver mest skrift til jer i denne omgang, men i får jo en del blogs mere herfra, og til dem skal jeg nok foto spamme jer alt det jeg kan.

UGENS OP:

 • Fraflytning i dk er nu færdigt, selvom vi er heroppe. Vores gode nabo, Torben, har lavet aflæsninger, rengøringsfirmaet har gjort rent, og  fraflytningstjek med alle parter er aftalt. SKØNT! Bliver rart at få krydset den helt af to-do listen i livet, meget snart.
 • Minik og jeg og ungerne fik spist hos min dejligste og ældste veninde, Julia og hendes mand Kunuk. Ældste forstået på den måde, at vi simpelthen har været veninder siden vi var 6 år. Det er ikke så lidt! Og at vi stadig er så tætte?- det er en kæmpe gave og velsignelse. Jeg elsker det! Og hende ;O) Hun havde i øvrigt lavet konge god mad med rensdyr kød. MUMS! OG OH JOY!
 • Torsdag var i familiens tegn, med min far og lillebror. Jeg havde lovet far en fars dags gave når jeg kom hjem til Nuuk og her ønskede han Stegt flæsk med persillesovs, og friskbagte boller. SÅ torsdag aften lavede vi mad, og som ekstra havde jeg flottet mig med det han senere kaldte for den bedste cheesecake han nogensinde havde fået! DET er ikke så lidt af en mand der har smagt mange og hvis favorit kage er cheesecakes. YES! :O) Jeg havde også lavet en rigtig god kartoffel/porre suppe fordi min bror elsker suppe. Den gik også rent hjem. JEPS – jeg tør godt sige det højt, og jeg ved at det vil bakkes op af alle jeg kender,- jeg er ret god til at lave mad! Jeg har det fra min mor og min søster der er formidable.
 • Fredag fik vi frokost med far og bror  og her fik vi de gode friskbagte boller. YAY!
 • Samme fredag mødtes jeg med mine bedste veninder. Hjemme hos Helle. Vi var mig, Helle, Natuk, Nina, Julia og Vivian som jeg ikke havde set i flere år og er en gammel langrendspige og konkurrent. Nu med fire børn og still going strong. Det var så hyggeligt! Vi havde fordelt madlavningen. Jeg tog min suppe med og serverede med bacon og parmesan. Nina sørgede for salat med gedeost und alles. Helle lavede sauce og flødekartofler, og Natuk klarede to lammerygge. LUKSUS! Kl 23 gik jeg på vand. I dont get out much og vi fik så meget god vin og drinks, at jeg allerede var aaaaalt for bedugget. Vi gik i byen og dansede i en lille times tid før jeg tog hjem Glad og lykkelig! Øm i maven af store grineflip. Og fyldt med kærlighed og taknemmelighed over at have sådan en flok.
 • Igår havde vi den vidunderligste dag – Krista blev konfirmeret og der blev holdt åbent hus hele dagen. Efter en ankomst sent lørdag, så var det bare så dejligt at dykke direkte i fest og lykkelig dag. Hilse på alle mulige og bare hygge uden at skulle andet! Lyder det ikke fedt? Du skal intet andet end at hygge og spise mad og kager i lange baner. Right up my alley når det er bedst! Og så have vores lille Sia på 2 1/2 år også nationaldragt på! SÅ NUTTET!!! Tjek hende ud på min instagram. iCloud og foto overførsel kører ikke helt her, så jeg har dem ikke på min mac endnu alle de billeder. MEN jeg lagde lidt på instagram @berthelsenjulie

 

UGENS NED:

 • Nuuk er forladt. Vi rejste derfra lørdag. Og selvom at vi skulle videre på ferie og til mere familie, så er det fandme altid svært at rejse væk ‘hjemmefra’ igen. Altid. Og lørdag var hård på mange måder. Mest fordi jeg kun havde sovet 3 timer…. og festet om fredagen. Hahahahahah! Egen skyld I KNOW! OG det var det hele værd.
 • Jeg nåede på ingen måde at se alle. Og heller ikke at bruge tid nok på mange. Der var så meget at se til i Nuuk og ikke mindst Minik og deres Pan-Am turnering tog vores tid og energi. Sorry til jer jeg/vi ikke nåede. For f da…. sådan er det.
 • Tirsdag rejste min søster og hendes familie på ferie til DK og Europa. Det vidste vi godt, men det havde da været dejligt med dem omkring os til sidste minut. Men jeg under dem deres ferie i de varme lande. Inkl DK. For her i Grl er vejret bestemt ikke sommeragtigt. Nej. Max. 5-7 grader. Og ofte med regn, blæst og sne (!). Jeg kan nu godt lide det…. hahahah – call me weird!
 • Onsdag rejste min mor til østkysten i forbindelse med arbejdet. Øv. Samme feeling som lige beskrevet. MEN mor kommer ned til os i august i DK, og er med til sønnikes første skoledag. HURRA! Her er vores lille farvel billede med min mor og far- og Casper med sin nye “gun” – og ret stolt af den…hahahahah.
 • Lørdagens rejse var lidt for intens. Her kommer lidt gratis reklame for Air Greenland, men det er uundgåeligt for det er det eneste flyselskab vi har heroppe og jeg elsker dem!- men indimellem kalder vi dem for sjov for “Immaqa Airlines” som betyder “Maybe Airlines” (griner), fordi vi er så vant til forsinkelser og aflysninger pga vind og vejr. Helt og aldeles naturligt når man er heroppe. Naturen bestemmer alt! MEN i lørdags var det ikke naturen, selvom den bankede på som minutterne gik da de havde lovet dårligt vejr både i Nuuk og i Sydgrønland i løbet af dagen, så det var ekstra stressende at vi blev fem timer forsinkede pga.,- wait for it……. teknik. Men OK – jeg er enig med dem i at sikkerheden er top prioriteret! Det er okay. Stress faktoren var mere det, at vi meget gerne ville nå frem pga Miniks yngste søsters konfirmation igår , søndag! Vi troede lige på et tidspunkt at vi ikke ville nå det!… pheeeeew! Men det gjorde vi.
 • Og så kommer her både en lille klagesang, som er så velkendt, men også en bittelille åbenbaring. Jeg er træt af at jeg ikke kan holde mig på sporet af sund, rask og vejen mod slankere og sundere helbred. Et stærkere og bedre mig. Det er SÅ svært på denne rejse. MEN jeg indså igår at jeg også har noget arbejde med mig selv i den og i det!: Jeg vil faktisk gerne lære at elske mig selv ligeså højt nu hvor jeg anser mig selv som for tung og usund, og slet ikke “god nok”, som når jeg anser mig selv som “perfekt”. Ved I hvad jeg mener? Jeg vil gerne kunne holde af og holde om mig selv i begge situationer! Det andet er for hårdt. Når jeg er for hård ved mig selv. Og uholdbart for sådan een som mig der netop så tyr til trøstespisning eller tyr til hele tanken om at så er “bare skide lige meget det hele”. Kender I det? DER ligger et job til mig dér. Og det starter nu…. og det bliver IKKE let.

 

Så slutter vi lige af med den her fine een jeg lige faldt over på instagram… Den kan jeg rigtig godt lide,- og den er vigtig at huske. Knus herfra det kolde nord :O)

4 kommentarer

 • Birte

  Hej Julie;
  Jo, jo, jeg kender alle blikkene og følelserne som du beskriver til sidst ( er en str 48/50!) Men af og til tror jeg mest det er i hovedet på os selv!! Og du er jo gude-smuk uanset størrelse!!
  Jeg ville så gerne have været der i Qaqortoq med jer. Vi var der selv for et par år siden for at besøge vores datter, Mette,, som bor og arbejder der i Pissiffik!
  Så ville jeg gå en tur op på ” prinsessen” og Storefjel og nyde udsigten og gå rundt om Storesøen! Det mest eksotiske vi oplevede var nok at køre ud af lufthavnsvejen til et øde sted, hvor vi holdt ” skydeøvelse” med en flok gamle frosne ananas!! Og så da vi var ude og sejle med vores grønlandske ven, Daniel, og vi skød en sæl – desværre nåede vi bare ikke at bjærge den inden den gik ned! Men som han sagde: det værste er, at nu fik jeg ingen nye skind til underbukser!! 😄😄. Jeg ønsker jer alle nogle dejlige dage deroppe!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kuka

  Igg Julia-pajuk❤️ Hvor er du god!!! Sidder og bliver helt rørt… Skal jo selv til Nuuk meget snart❤️ Glæææder mig til jeg skal op til familie og venner- men men men glæder mig ikke folks kommentarer om jeg har taget på😏 Så jeg har gået og været lidt træt af mig selv, at jeg ikke har været bedre til at gøre noget ved vægten, især nu hvor jeg skal til Nuuk… Så din blog er guld værd for mig, QUJAN🙏🏼❤️ For HELL YEES, skal vi da elske os selv- tynde el tykke😉 Torrak, qujan❤️ Kan I nyde resten af jeres ferie❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie Berthelsen

   Iggu, tassami! Ilikkagassaavoq. Det er så svært ilaa? Men jeg tror på at det vil gavne os hvis vi netop lærer det. Super dejlig åbenbaring ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kuka

  Igg Julia-pajuk❤️ Hvor er du god!!! Sidder og bliver helt rørt… Skal jo selv til Nuuk meget snart❤️ Glæææder mig til jeg skal op til familie og venner- men men men glæder mig ikke folks kommentarer om jeg har taget på😏 Så jeg har gået og været lidt træt af mig selv, at jeg ikke har været bedre til at gøre noget ved vægten, især nu hvor jeg skal til Nuuk… Så din blog er guld værd for mig, QUJAN🙏🏼❤️ For HELL YEES, skal vi da elske os selv- tynde el tykke😉

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugens op&ned, fra Grønland nr.2