Ugens OP&NED, Grønland nr.3

Ugens OP&NED, Grønland nr.4

Sommeren er kommet! Altså her til Sydgrønland! Nuvel… det har stadig mest regnet og blæst MEN lige pludselig fredag morgen står vi op til sol og klar blå himmel, varmere vejr (som i ca 10 grader),- og sommerens største bebuder heroppe: myggene! THEY ARE HERE! Frem med spray og anti-histaminer. Jeg er desværre altid den der får flest bid (LÆS: de elsker mig!), og selvfølgelig er ret overfølsom. Store hævelser der er helt hårde og smertefulde men til gengæld også klør ad h til…. Hahahahah, for f da… lucky me.

Lad os se på den lyse side: sommeren er her. Og det er så dejligt. Og en anden lys side (for mig!!), at vejret blæser og er lidt dårligt hele tiden! Det er nemlig = ingen myg (eller ganske få)!

Desuden har det dælme været en god uge. Vi sejlede ud og afsted uanset vejr mandag, tirsdag og onsdag.

UGENS OP:

 • Mandag var bare afsted til fjorden, i land, ud og fiske, lave bål, stege lam på sten og koge friskfanget torsk! DET er ren luksus. Hele familien. Vi måtte sejle to gange, men det var heller ikke langt væk. Ungerne nød det og havde en fest både til lands og til vands. Gode Gud – naturen heroppe er det bedste! Gid I allesammen kunne opleve det! De korte sejlture frem og tilbage bød også på mange hvaler. Absolut hval sightseeing til noget af vores danske familie vi havde med gav total optur! Det er intet mindre end fantastisk. Selv for os der har set det en million
 • gange. Her er fotos af svigermor der renser torsk, stenen til lammestegning, serveringen, Casper der spiser med velbehag OG torsken hældt ud på en sten traditionen tro!
 • Tirsdag tog vi til det der hedder “Uunartoq”. Det er to varme kilder to timers sejlads herfra, ikke så langt fra Alluitsup Paa/Sydprøven – en lille by her i syd. Vejret var fint i byen, men ti minutter ude blev det totalt tåget og var skide koldt. Jeg var så sur hele vejen, for turen er normalt så smuk. Denne gang var det bare træls, ualmindeligt langt væk og alle frøs ad h til. Vi nåede dog frem og dem der ville bade kom i. Derinde var der en smule sol og okay vejr men masser af blæst. Det er en sjov fornøjelse for kilden er 38 grader varm og dejlig og aktiviteten omkring det at hoppe i og op igen og i alt det varme overtøj er en spøjs ting og giver faktisk varmen igen. Til hjemturen lagde vi en plan om strategisk placering i båden, ekstra tøj og seriøs mental forberedelse, MEN havde godt vejr. Til mit mentale helbreds held ;O) (griner!). Om aftenen holdt vi den officielle familie fest for konfirmanden – ungernes faster Krista. De nærmeste var inviteret på hotellet til dejlig mad og vin, sange og underholdning og gode taler og lege. I det hele taget en super dejlig og vidunderlig aften. En super god fest.
 • Onsdag tog vi til en anden fjord – Tasiluk -hvor der bor en fåreholder familie og 500 får og lam. De har altid ørreder som sværmer om krogen ved fiskestangs fiskeri, men ikke i år. Pga den sene sommer eller lange vinter er alting forsinket. Så ingen ørreder. Til gengæld fiskede vi torsk lidt længere ude og havde masser af held med det. Vi var hjemme ret sent fordi det var så dejligt at være ude og sejle og vejret var så fint, selvom det regnede. Hjemme rensende vi fisk og jeg fileterede dem, samt kogte alle skrog til suppe. kl 02.00 gik vi i seng. Men maden til dagen efter var da klar! Selv-fangst smager bare bedst! Sia lærte i øvrigt at drikke vand fra elven – verdens friskeste og lækreste vand! 
 • Torsdag blev en slap af dag. Vi havde drønet så meget rundt at vi bare lod torsdagen være torsdag. Desuden havde vi ikke båden – den blev brugt til turist sejlads. Jeg var i køkkenet længe. Lavede en bisque / suppe af fiskene, og fiskefrikadeller. Det blev ret så godt! Muuuums. Har desværre ingen billeder af det… desværre.
 • Fredag bød på det smukkeste vejr. Jeg gik tur med ungerne, købte ind til fredags slik og pizza (hjemmelavet), vi tog på cafe og fik sen frokost, og så hyggede vi hjemme og ude i haven i intervaller – med myggepauser. Minik skulle arbejde all day med turister da et krydstogt skib kom hertil. Så vi skulle ligesom bare hygge og have dagen til at gå. Heldige Minik skulle også sejle. Ja, ja,- sådan er det. Jeg kunne godt komme med en lille “you owe me”, men han tjener jo sådan set penge til os og det´i en periode hvor jeg slet ikke gør, så det er vel okay :O) Hahahahah! Ej, spøg til side – der er plads til det hele og når jeg får brug for en pause fra ungerne så er han der eller også er familien. Det er ren luksus.
 • Weekenden var heller ikke så tosset. Det regnede heeeelt vildt, men derfor kunne vi godt sejle. Vi tog til nabobyen Narsaq for at hente min svigermor der havde været til forenings generalforsamling, og her spiste vi med i hallen sammen med mange andre og fik dejlig lam. Og så blev der sunget af de mange forskellige sangkor der var til stede. Det hele foregik i hallen, så ungerne kunne lege og løbe, og bruge lidt energi før sejlturen hjem. Det var heldigvis ikke een af de lange – kun 45 min. Søndagen var bagedag – bare fordi vejret var så dårligt. Vi bagte boller, muffins og senere hjemmelavet pizzabunde og pizza. Det hyggede Casper og jeg os med <3
 • Jeg kørte også en tur med Sia op på toppen af byen så hun kunne se både by og skib ordentligt:

Og så ville hun lige plukke blomster til mig! Jeg smeltede lidt :O)

UGENS NED:

 • Jeg kan ikke længere beskrive med ord, hvor træt jeg er af tis i sengen! HOLD NU KÆFT MAND…. stort set hver evige eneste morgen vækkes vi af een af ungerne der har tisset igennem…. og JO vi sørger skal for at de får tisset af inden sengetid, og de har gode natbleer på. Og alligevel. Jeg bliver total idiot. To af de største fortrydelser eller dumheder vi har begået, Minik og jeg, i total og tilgivet uvidenhed dog, er at købe hhv en seng og en sofa i dyreste og bedste klasse da vi fik små børn. LÆS: DUMT. Meget dumt. Begge dele er lige til at kyle ud snart. Meeeen vi trækker den lige lidt endnu – hvilket betyder daglig vask og rengøring af især seng og sengetøj og det der hører til. Jeg bliver idiot.
 • Vores gamle hund, Balu, er lækkerheden selv og så dejlig. Vi elsker at besøge ham her hvor han har boet hos familien i 5 år og er lykkelig, og han er glad for vores besøg også. Han er 11 nu, men lever et hårdt liv af egen skyld fordi han er lidt speciel og stædig. Han er en 8 kg terrier, men overbevist om at han er en løve! Det har igennem hans liv betydet mange kampe og skader, og han er nu bare ældre end de 11. Det gør lidt ondt i hjertet på mig. Desuden får han krampe anfald tit og halter. Suk. Det hjælper dog at tænke på at han lever så godt her og er så elsket. Og forkælet. Det glæder mig og mit hjerte.
 • Myg. Kæmpe store arktiske myg. Si’r det bare.

 

Det var det for denne uge! Ikke så lidt hva? Hahhaahhaah!

Lad mig slutte af med dette billede, vores udsigt ud af vinduet fra stuen her i Qaqortoq:

5 kommentarer

 • Susan

  Er så vild med at læse hvad du skriver.
  Min mand og halv grønlænder, og jeg drømmer om, at opleve Grønland, hvilket han desværre ingen interesse har i overhovedet.
  Fantastisk at læse når du skriver, og fornemme din inderlige kærlighed til dit hjemland.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie Berthelsen

   Det var da super ærgerligt at han ikke vil det? (Og lidt underligt), men det kan jeg jo desværre ikke blande mig i ;O) Hahahahah – hååååber for dig at han en dag skifter mening <3 Tak for dit indlæg og tak fordi du læser min blog!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Finndo

  Nuannerneri 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorrit

  Så skønne billeder fra min hjemby julianehåb – elsker det sted og så mange vidunderlige oplevelser derfra. Til næste år tager jeg på besøg deroppe og kan stort set ikke få armene ned 👍👍 dejligt. At følge dig. Bedste hilsner Dorrit

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie Berthelsen

   Åh hvor godt at høre! Kan godt forstå at du glæder dig.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugens OP&NED, Grønland nr.3